Întrebări frecvente

Ce este ASE StartUP?
ASE StartUP este un incubator de afaceri constituit în cadrul Academiei de Studii Economice din București la inițiativa domnului rector prof. univ. dr. Pavel Năstase și în conformitate cu programul său managerial. A fost înființat prin alocarea unor resurse proprii ale universității: spațiu, mobilier, personal și dezvoltat prin atragerea de parteneri privați care au permis realizarea rolului de spatiu de coworking. Ulterior prin intermediul programului Romania Start-up si a proiectelor implementate de universitate acesta își atinge și rolul de a asigura sursa de finanțare pentru membrii incubatorului.

Cum pot aplica?
Statutul de membru al incubatorului de afaceri se acordă după completarea formularului de înregistrare și acceptarea sa de către comisia de evaluare. Precizam că statutul de membru al incubatorului de afaceri oferă acces la resursele incubatorului, dar nu implică acceptarea automată în programul de finanțare

Ce trebuie să fac ca să primesc finanțare?
Finanțarea se acordă în cadrul unor proiecte finanțate de către Uniunea Europeană prin intermediul programului POSDRU. Personalul incubatorului face parte și din echipa proiectului ”Fii tare! Tineri antreprenori responsabili”, dar asta nu înseamnă că statutul de membru al incubatorului este incompatibil cu finanțarea în cadrul altor proiecte sau programe. De exemplu, finanțarea prin Romania Start-up nu este incompatibilă cu finanțarea prin programul SRL-D.

Pot să fiu membru în incubator chiar dacă nu doresc finanțare?
Da. Asigurarea accesului la finanțare este doar unul dintre rolurile pe care ni le asumăm. Noi vrem să fim un spațiu de coworking și un psațiu de întâlnire pentru tinerii antreprenori în care să aibă acces la diferite tipuri de resurse de la Internet de mare viteză, servicii de tipărire, mentoring etc.

Până când pot să aplic?
Aplicarea la incubatorul ASE StartUP este deschisă permanent. Totuși pentru a intra în grupul țintă al proiectului de finanțare va trebui să te înregistrezi înainte de data 1 mai 2015.

Când se va desfășura concursul prin care se vor selecta câștigătorii celor 40 de finanțări?

Concursul se va desfășura în perioada 15 mai – 15 iunie 2015. Concursul va consta în prezentarea unui plan de afaceri în fața unei comisii de selecție.

Putem să aplicăm ca o echipă?
Atât în cadrul incubatorului cât și la nivelul proiectului apreciem lucrul în echipă și chiar acordăm punctaje suplimentare pentru acest lucru.

Am o afacere deja pot să intru în incubatorul de afaceri?
Da. Dar pentru programul de finanțare prin Romania Start UP va trebui să înființezi o nouă firmă ce trebuie să creeze două noi locuri de muncă și menținută activă timp de 3 ani.

Cine poate fi membru în ASE StartUP?
Membru în ASE StartUP poate fi orice orice student din cadrul Academiei de Studii Economice din București indiferent de ciclul de învățământ, absolvenți ai programelor de formare a universității precum și angajații ASE. Precizăm că grupul țintă al proiectului ”Fii Tare! Tineri antreprenori responsabili” nu este limitat la membrii incubatorului de afaceri ci are propriile constrângeri.

De ce aș participa la activitățile din ASE StartUP dacă eu doresc doar banii?

În cadrul proiectului sunt prevăzute 3 zile de pregătire antreprenorială pentru fiecare membru al grupului țintă. În plus noi credem că un feedback primit din partea unui antreprenor sau specialist te poate ajuta să îți concepi un plan de afaceri mai bun. Trebuie să iei în considerare că o evaluare pozitivă sau o recomandare din partea unui antreprenor poate să cântărească greu în decizia juriului.

Care sunt criteriile după care se selectează planurile de afaceri?

Metodologia nu este încă definitivată și estimăm ca acest lucru să se întâmple după 15 aprilie dar nu mai târziu de 1 mai 2015. Totuși, nu vor lipsi câteva criterii:

  • fezabilitatea afacerii
  • profitabilitatea
  • scalabilitatea afacerii
  • experiența antreprenorului sau echipei antreprenoriale

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru proiectul de finantare?

Grupul țintă al proiectului trebuie să respecte câteva condiții:

  • să fie din zona de implementare a proiectului: regiunile București – Ilfov și Sud-Vest Oltenia (județele: Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și Vâlcea) – trebuie să ai domiciliul în unul dintre aceste județe
  • minim 50% să aibă vârsta între 18 și 25 de ani
  • minim 50% să fie de sex feminin

Nu trebuie însă să uitați că în toată țara sunt disponibile peste alte 40 de proiecte. Lista proiectelor câștigătoare o găsiți aici.

 De unde as putea culege mai multe informatii despre programul Romania Start-up?

Ai putea sa citesti in primul rand ghidul cu conditiile specifice de aici

Si detaliile schemei de minimis prin care se vor derula aceste finanțări le găsiți aici.